Sëmundja misterioze në Peru po i lë njerëzit të paralizuar

LAJMEBOTË

7/27/20232 min read

Një emergjencë kombëtare shëndetësore është shpallur në Peru pasi një sëmundje misterioze që shkakton paralizë ka infektuar mbi 231 njerëz dhe ka vrarë katër që nga fillimi i vitit.

Sindroma Guillain-Barré (GBS) ka kapluar vendin e Amerikës së Jugut që nga fillimi i vitit, me më shumë se gjysmën e rasteve të ndodhura në një hark të ngushtë pesë-javor nga fillimi i qershorit deri në mes të korrikut.

GBS është një gjendje e rrallë që bën sistemin imunitar të një personi të sulmojë nervat periferikë, duke rezultuar në dobësi të muskujve, humbje të ndjeshmërisë në gjymtyrë dhe probleme me gëlltitjen ose frymëmarrjen.

Shumica e pacientëve vuajnë nga një formë progresive e paralizës, e cila fillon në këmbë dhe ngadalë ngjitet në trupin e tyre. Simptomat zakonisht zgjasin disa javë, me shumicën e individëve që shërohen pa komplikime të rënda neurologjike afatgjata.

Mostrat e pacientëve të marra nga zyrtarët shëndetësorë peruan sugjerojnë se sëmundja transmetohet nga bakteret që gjenden në ushqimin dhe ujin e kontaminuar.

As qeveria peruane, Organizata Botërore e Shëndetësisë apo Organizata Panamerikane e Shëndetit nuk kanë vendosur ndonjë kufizim udhëtimi për shkak të shpërthimit të GBS, i cili zakonisht nuk është fatal.

Por shpërthimi ka të ngjarë të prekë industrinë e turizmit të Perusë, e cila tërheq më shumë se tre milionë vizitorë në vit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë: Sindroma Guillain-Barré është potencialisht kërcënuese për jetën. Pacientët me GBS duhet të shtrohen në spital në mënyrë që të mund të monitorohen nga afër. Kujdesi mbështetës përfshin monitorimin e frymëmarrjes, rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Në rastet kur aftësia e një personi për të marrë frymë është e dëmtuar, ai ose ajo zakonisht vendoset në një ventilator. Të gjithë pacientët me GBS duhet të monitorohen për komplikime, të cilat mund të përfshijnë rrahje jonormale të zemrës, infeksione, mpiksje gjaku dhe presion të lartë ose të ulët të gjakut.

Nuk ka një kurë të njohur për GBS, por trajtimet mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave të GBS dhe shkurtojnë kohëzgjatjen e tij. Duke pasur parasysh natyrën autoimune të sëmundjes, faza e saj akute zakonisht trajtohet me imunoterapi, siç është shkëmbimi i plazmës për të hequr antitrupat nga gjaku ose imunoglobulina intravenoze. Më shpesh është i dobishëm kur fillon 7 deri në 14 ditë pas shfaqjes së simptomave. Në rastet kur dobësia e muskujve vazhdon pas fazës akute të sëmundjes, pacientët mund të kërkojnë shërbime rehabilitimi për të forcuar muskujt e tyre dhe për të rivendosur lëvizjen.

Numri më i madh i rasteve u raportua në kryeqytetin peruan, Lima, dy javë më parë, me moshën mesatare të pacientëve të raportuar rreth 41 vjeç.

Ndërsa GBS nuk mund të përhapet nga personi në person, ekspertët thonë se është thelbësore të përqendroheni në higjienën e duarve dhe zgjedhjet e ushqimit nëse jeni duke udhëtuar në zonat me Guillain-Barré të shkaktuar nga infeksionet bakteriale.

Përhapja vjen pasi vendi po lufton gjithashtu me një shpërthim masiv të etheve Dengue, një virus ‘thyes kockash’ i cili ka prekur të paktën 150,000 njerëz deri më sot.