Këshilli NATO-Ukrainë diskuton “situatën serioze të sigurisë” në Detin e Zi

BOTË

7/27/20231 min read

Këshilli NATO-Ukrainë diskutoi atë që e quajti një “situatë serioze sigurie” në Detin e Zi, gjatë një takimi të mërkurën, sipas faqes së internetit të NATO-s.

Këshilli dënoi ashpër vendimin e Rusisë për t’u tërhequr nga “Iniciativa e Kokrrave” të Detit të Zi dhe “përpjekjet e saj të qëllimshme për të ndaluar eksportet bujqësore të Ukrainës nga të cilat varen qindra miliona njerëz në mbarë botën”.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, akuzoi Rusinë se “armatos urinë dhe kërcënon njerëzit më të rrezikuar në botë me paqëndrueshmëri ushqimore”.

“Veprimet e Rusisë paraqesin gjithashtu rreziqe thelbësore për stabilitetin e rajonit të Detit të Zi, i cili është me rëndësi strategjike për NATO-n”, tha Stoltenberg, duke shtuar se “aleatët po rrisin mbështetjen për Ukrainën dhe po rrisin vigjilencën e tyre”.

Aleatët e NATO-s mirëpritën përpjekjet e Bashkimit Evropian dhe të Kombeve të Bashkuara “për të mundësuar eksportin e vazhdueshëm të grurit ukrainas nga toka dhe deti”.