Interneti dhe propaganda: Si të ruhemi nga manipulimi?

LAJMEBOTËTEKNOLOGJI

7/26/20232 min read

Investimi në arsim dhe zhvillimin e të menduarit kritik është më i rëndësishëm se kurrë, pasi do të ndihmojë në kufizimin e rreziqeve të dezinformimit të paraqitura nga ardhja e teknologjive të tilla si interneti dhe inteligjenca artificiale (AI).

Në raportin më të ri mbi arsimin dhe teknologjinë, të publikuar më 26 korrik 2023, Raporti Global i Monitorimit të Arsimit të UNESCO-s, analizon rreziqet dhe mundësitë që ofrojnë teknologjitë e reja për të ardhmen e arsimit.Raporti thekson se vetëm rreth gjysma e 15-vjeçarëve në vendet zhvilluara janë në gjendje të dallojnë faktet nga opinionet, raporton euronews.Me ardhjen e inteligjencës artificiale (AI), më shumë se kurrë, edukatorët luajnë një rol jetik në zhvillimin e të menduarit kritik dhe të autonomisë së nevojshme për të lundruar në teknologjitë e reja.Siç kemi vërejtur vitet e fundit, fushatat e dezinformimit dhe teoritë e konspiracionit kanë fituar terren.

Ndërsa është shqetësuese të shohim ndikimin shpesh morbid të lajmeve të rreme, ne gjithashtu duhet të konsiderojmë se sa të ndjeshëm janë njerëzit ndaj këtyre teorive dhe mungesës së edukimit rreth teknologjisë, gjë që i shtyn disa njerëz të mendojnë se “nëse lajmi është në internet, duhet të jetë e vërtetë”.

Problemet ekzistuese

Një problem ekzistues e ka bërë më të lehtë për njerëzit të besojnë në ide.Fushatat e dezinformimit nuk kanë pasur sukses nëse janë bazuar vetëm në disa rrethana të caktuara.Kriza e COVID-19 veproi vetëm si katalizator, duke nxitur një zjarr që kishte qenë i shuar për një kohë të gjatë për shkak të një sërë faktorësh që gradualisht dolën në pah.Siç tregon raporti i fundit i RSF-së, liria e shtypit është nën kërcënim në shumë vende, duke përfshirë edhe në ato që dikur konsideroheshin si demokratike.Besimi i publikut në shtyp rrallëherë ka qenë kaq i ulët dhe puna e gazetarëve shpesh denigrohet, edhe pse ata janë themeli i një sistemi të shëndetshëm demokratik.